it is life - iti's life

diétásat

2014.09.19 20:43

nálam a terhességek során mindig fellép a GDM, azaz a terhességi diabetes. tulajdonképpen nem olyan rossz dolog ez, mint amilyennek hangzik, mert rákényszeríti az embert arra, hogy odafigyelve és minőségi ételeket fogyasszon. tudni kell, hogy akinél ez jelentkezik, annak (öröklődő) hajlama van a 2-es tipusú, azaz időskori cukorbetegség kialakulására.

ennek megelőzésére ill. a diabetes "karbantartására" diétát javasolnak, amit az öröklődő hajlam miatt a kis élieneknél is igyekszek tartani. 

a következőre kell legjobban odafigyelni egy szénhidrát (CH) diétánál: kerülni kell a magas CH tartalmú és a magas glikémiás indexű (GI) hozzávalókat. 

előbbieket azért, mert ha mondjuk 20 gramm CH egy étkezésre a keret, megehetek ugyan 20 g cukrot vagy mézet, de jóllakni nem fogok tőle, a szervezetet nem táplálja kellőképpen. az utóbbiakat azért, mert a magas GI-ű ételeket túl hamar bontja le a szervezet, ezért ránktör a farkaséhség kb 2 órával a következő tervezett étkezés előtt. hatékonytalan.

az édesítést meg lehet oldani xilittel, ami ugyan 100% CH, mint a cukor meg a méz, ellenben a GI-e huszadakkora, tehát sokáig elmolyol vele a szervezet, és hosszabb időre eltelít, emellett hőálló is, tehát sütéshez is ideális. nálunk itthon van még eritriol, ami egy cukoralkohol féle, ez olyan CH, amit nem tud felhasználni a szervezet, ezért aztán szinte változatlan formában távozik, és így nem kell számolni a CH tartalmával, egyszerűen csak édes. ez max 150-160 fokig hőálló, tehát sütéshez nem alkalmas, ellenben teát édesíteni kiváló. ezeknek nincs semmilyen különleges íze, ellentétben a sztíviával. ez utóbbinak jellegzetes íze van, ami szerintem a paradicsomos ételekhez pl kiváló, de drága uram Z inkább kerüli a reggeli kávéban való alkalmazást.

a GI-t figyelni már trükkösebb, mert ezt módosítja egy csomó minden. aprítással és főzéssel pl emelkedik a GI érték, de pl fahéj vagy fehérje egyidejű fogyasztása csökkenti.

érdemes ezekre a szempontokra odafigyelni a kis élienek étkeztetésénél is, mert a kontrollálatlan gyermekkori cukorfogyasztás a későbbi (és sajnos egyre korábban kialakuló) cukorbetegség egyik kiváltó oka!