it is life - iti's life

egytálételeket

2013.11.10 20:02

nagyon szeretem azokat az ételeket, melyekkel nem kell sokat bíbelődni. felrakja az ember, aztán megfőnek/sülnek maguktól. mikor elkezdtem a kicsi élieneknek főzni, ki kellett találnom néhány (viszonylag) egészséges, kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú ételt, amiket mi is megeszünk, és ők sem prüszkölik vissza az arcomba. 

GAZDAG LEVES - V1

hozzávalók:

1 ek zsiradék (nálunk leginkább libazsír v. olivaolaj)

3 sárgarépa

3 fehérrépa

1 zellergumó

3 közepes krumpli

1 fej vörös v. lilahagyma

2-3 gerezd fokhagyma

só, fehérbors, római kömény (esetleg kurkuma v curry keverék, marék petrezselyem, szerecsendió, kapor, ilyesmik)

1 csirkemell filé

1,5 dl rizs/zabpehely/bulgur/árpa/vöröslencse

elkészítése: mindent feldarabolunk (a krumplin kívül, az egészben marad)ha szezonja van, mehet bele kockára vágott főzőtök, vagy cukkini is. bedobáljuk egy fazékba, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, mértékkel megfűszerezzük (a sóval kell leginkább csínján bánni a kicsi élienek érrendszere érdekében), aztán hagyjuk, hadd főjön 1-1,5 órát, míg szinte teljesen megpuhulnak a zöldségek.ezután beleszórjuk a gabonát, főzzük még 30 percet, aztán tálaljuk. aznap fogyasztva az állaga még leveses, de másnapra besűrűsödik, ezért melegítésnél fel kell önteni egy kis vízzel.

a vöröslencse csak formájában hasonlít a barnára, az íze elég jellegzetes, és a szemek teljesen szétfőnek. ha még nem ettél, mindenképp megér egy próbát!

 

GAZDAG LEVES - V2

lehet mindezt fejtett babbal (csak frissel v mirelittel érdemes próbálkozni, a szárazban mindig kemények maradnak egyes szemek), sárgaborsóval, felesborsóval, barna lencsével, ez esetben előző nap be kell áztatni a hüvelyest (kivéve ugye a fagyosat :)), és egy órával a fenti mindenség előtt felrakni enyhén sós vízbe főni, ill a végén a gabona elhagyható, mert így elég gazdag a leves.

 

SÜLT ZÖLDSÉGEK

a másik munkaigénytelen (jujj) ámde lelkesen fogyasztott étel a tepsis mindenes. egy 4 fős családnak ez csak légkeveréses sütőben megoldható, mert 2 tepsi kell a népnek.

hozzávalók:

1 kg krupmli gerezdekre (héjastul először félbe, majd háromba) vagy szeletekre (hámozva, 1-5 milisre) vágva

1/2 kg sárgarépa 10 cm-s darabokra, majd gerezdekre vágva (vastagját negyedbe, vékonyát félbe)

2-3 fehérrépa (mint sárgarépa)

2-3 cékla hámozva gerezdekre vagy hasábokra

1 zeller (mint cékla)

1 sütőtök (ha szezonja van, héját lesikáljuk, majd 5-6 cm-s kockákra vágjuk)

olaj

1 vödör tejföl

1 marék petrezselyem/újhagyma zöldje/fűszer, kevés só

esetleg hurkakolbász, vagy egyéb, zsírját kisülő húsféle, ill 1/2 kg savanyúkáposzta

elkészítése:

korán reggel a zöldségeket előkészítjük. a hámozás utáni mosást rá lehet bízni a lelkesebb gyerekekre: KIS tálban adunk vizet (nálunk a carte d'or jégkrémes pont bevált), és leterítjük az asztalt, valamint őket is konyharuhával, mert kivétel nélkül mindig pocsolás a vége! viszont ügyesen lekötöttük őket, amíg a konyhában bíbelődtünk. :)

ha húsmentesen sütjük, tepsinként 1-2 löttyintésnyi olajjal összekenjük (minden darabot érjen, a tököt is!), besunyjuk a sütőbe, légkeverésen 130 fokon 1-1,5 órát sütjük, majd bennhagyjuk a forró sütőben ebédig. ettől a benthagyástól nagyon puha lesz minden zöldség, a legkisebbek is puszilják. sót nem igényel!

hússal készítve ne feledjük a hurkakolbászt jó alaposan megvillázni, nehogy felrobbanjon a sütőben, melynek takarítása kimondhatatlan szívás, been there, done that, learned the lesson. ha feldolgozatlan hússal készítjük, ne feledjük ezt sózni/fűszerezni. e mellé jól megy a savanyúkáposzta, melyet a húsféle alá púpozhatunk, mint a krumplit, miután megfelelően lájtosra mostuk. a káposzta szereti a borsikafüvet, ha van otthon, adjunk neki!

tálaláskor 2-3 féle fűszeres tejfölt szoktam készíteni "tunkolónak", mert mi mind nagyon szeretünk tunkolni. :) 1,5-2 dl tejfölt kicsit megsózunk, beleszórjuk a fűszert (mi szeretjük a fehérbors-szerecsendió keveréket is, nemcsak a zöldfűszereket), és hagyjuk néhány percet állni.

 

CÉKLÁS GULYÁS

a gulyáslevesbe a megszokott zöldségek mellé belekockázunk 2-3 céklát. nyamm.

 

JÓ ÉTVÁGYAT!