it is life - iti's life

epres sütit

2014.05.15 20:17

gyerekkorom óta nagyon szeretem a faepret. a feketét is, de a fehéret méginkább. érettségire készülve a szorgalmi idő alatt a következő volt a napirendem: reggel 8-tól du 4-ig tanulás kisebb megszakításokkal, aztán felpattantam a bringára, átmentem a barátnőmért a lakótelep másik végébe, és együtt eltekertünk a Helikopter útra faepret szedni, meg a Kiserdőbe tekerni. ennek idestova 18 éve. a Helikopter út mára forgalmas főút, a kiserdő helyén lakópark épült, de a faepret a mai napig nagyon szeretem. mostanság kisebb távot kell megtennem érte: szemben a Stadionban van 3-4 jól termő, lógó ágú fa. :)

hozzávalók:

a tésztához 20 dkg finomliszt v 10 dkg teljes rozsliszt (mi ez utóbbit részesítjük előnyben), 10 dkg zsiradék (nálunk libazsír, ezúton is köszi Nagymama!), 1 fél mokkáskanál só, 1 tojássárgája, kb 1/2 dl víz

a feltéthez 2,5 dl tej, 2 tojás, 1 cs (40 g) vaníliás v tejszínes pudingpor, 2 ek barnacukor (ha a gyümölcs nagyon édes, mint ez a faeperrel gyakran megesik, akkor inkább csak 1-1,5 ek), kb 1/2 kg gyümölcs (lehet helyette földieper, barack, szilva, ringló, bármi, ami nem ereszt sok levet) (ha leveses gyümölcsöt használunk, a pudingot fel kell főzni, és így ráönteni a gyümölcsre)

elkészítése:

odaadjuk a gyermek(ek)nek a mérleget, a lisztet és a tojást. a lisztet kimérik, a tojást megkoppintják. a sót csak akkor adjuk oda, ha nem félünk attól, hogy az egész edénnyel beleszóródik a tésztába. a tésztát meggyúrjuk, és min 30 percre (max éjszakára) hűtőben pihenni hagyjuk. amikor már kéreckedik kifelé, kibélelünk vele egy 24 cm-s sütőformát, majd megengedjük a gyermek(ek)nek, hogy szépen sorban rápakolják -- esetleg marékkal beömlesszék -- a(z előzőleg felaprított) gyümölcsöket. kikeverjük a folyadékot, és ráöntjük. ebben felúsznak a gyümölcsök, tehát ha magunk csináljuk, nem érdemes túl sok energiát belefeccölni a szép elrendezésbe. előmelegített sütőben 200 fokon 30 percet, majd 180 fokon még 20-at sül. ezután meg lehet kenni a tetejét lekvárral, ha igény van rá.

teljes értékű étkezésként is megállja a helyét, nekünk általában egyszerre elfogy egy ekkora adag, úgyhogy tepsiben is szoktam készíteni 2,5-szeres mennyiségben.