legnagyobb szerencsémre a répának mindig szezonja van. az év során összegyűjtöm, miket főzök belőle.
TÉLI RÉPÁK
fűszeres sárgarépaleves húsos galacsinnal
hozzávalók: a leveshez 3 nagy v 5 kisebb répa megpucolva, felkarikázva, 1 ujjnyi fehérrépa apróra vágva v reszelve, 1 ujjnyi zellegrumó ugyanígy, 2 ek olivaolaj, 1-2 szál petrezselyem egészben, só, fehérbors, szerecsendió; a galacsinhoz 25 dkg darált pulykahús, 1 szelet papírkenyér (ami négyszögletű, és zacskóban árulják, lehetőleg graham, teljes v rozsos), só, bors, késhegynyi őrölt római kömény, 1 csapott mokkás őrölt paprika, 1 kis tojás, 1 mogyorónyi libazsír
elkészítése: a répákat megpucoljuk, a gyermekeknek megengedjük, hogy a vizestálban pocsolásszanak vele, és mindegyikbe belehrapjanak. ha az élienek szeretik a nyers répát, feltétlen számoljunk extrákkal, különben nem marad a levesbe. mikor a tisztítás megtörtént, feldaraboljuk, majd a zöldségeket a fűszerekkel (kivéve paprika), csak nagyon kevés sóval v anélkül megdinszteljük (az olajon egy korty vízzel megpároljuk), mikor már puhul megfele, felöntjük enyhén sózott vízzel, vagy húslevessel, hogy egy ujjnyira ellepje (kb 3 dl). kis lángon hagyjuk, hogy melegedjen, közben nekikezdünk a galacsinnak. egy tálban bevizezzük a kenyeret kifacsarjuk, majd hozzáadjuk a többi cuccot. megfogjuk a tálat, ki ne boruljon, és hagyjuk, hadd gyurmázzanak a hideg hússal, meg a síkos tojással, meg a szotykos kenyérrel. mikorra egyneművé válik a massza, valószínűleg már forr a levesünk. mogyorónyi gömböcöket formázunk belőle, és beledobáljuk a bugzgón buzgó levesbe. az utolsó után még kb 5 percig főzzük. tálaláskor lehet bele tejfölt is tenni.
fűszeres fehérrépakrémleves (ahogy a kis élienek hívják, hápikás = "hát, pikáns" de annak ugye semmi értelme)
hozzávalók: 3 nagy v 5 kicsi fehérrépa, 2 ek olivaolaj, só, fehérbors, szerecsendió, 1/2 dl fehérbor, 1 dl tejszín, botmixer, tűzhely, konyha, lakás, áram, stb...
elkészítése: a répát a fenti módon tisztulásra bírjuk, feldaraboljuk, majd a fűszerekkel, az olajjal és egy korty vízzel megdinszteljük. mikor mepuhult, vízzel vagy húslevessel felöntjük, hogy éppen ellepje. hozzáöntjük a bort is, megrottyantjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni. mikor már kezelhető, beleöntjük a tejszínt, és krémesre pépesítjük.
reszelt répa saláta
hozzávalók: 1-2 répa (esetleg még retek, zeller, alma, paprika, paradicsom, új v lilahagyma, stb), 2 ek olivaolaj, 1 csipet só+bors, 1 ek balzsamecet, 1 tk fehérborecet, esetleg 1 ek tejföl v joghurt
elkészítése: zöldséget pucc, pocs, stb, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. a gyermeknek megengedjük, hogy kikeverje az öntetet egy csészében (és közben csipegessen a répából) majd a salátára öntjük, jól elkeverjük, és fél-egy órát állni hagyjuk.
TAVASZI RÉPÁK
répás palacsinta
hozzávalók: 10 dkg teljes rizsliszt, 1 csipet só, 1 púpos ek barna cukor, 1/2 mokkáskanálnyi fahéj, esetleg késhegynyi őről szegfűszeg és/vagy szerecsendió, 3,5 dl tej + 0,5 dl szóda (vagy még tej), 2 tojás, 3-4 ek szőlőmag (vagy más) olaj, 1-2 édes répa kislyukú reszelőn lereszelve, esetleg +1 alma lereszelve
elkészítése: a hozzávalókat egy nagy tálban kikeverjük, és kis tapadásmentes edényben ("kéttojásos" méretű serpenyő, vagy literes nyeles edény) merőkanálnyi adagokban, közepesnél kicsit erősebb hőfokon (nálam 9-ből 7-es) mindkét oldalán megsütjük. (ez azért fontos, mert a tésztája így 3-4 mm vastag lesz, kívül kicsit ropogós, belül puha és habos. nyamm.)
NYÁRI RÉPÁK
édes répakrémleves
hozzávalók: 3 nagy v. 5 kicsi répa, 1 kis vej vöröshagyma, 1 kis krumpli, 1-2 ek olaj, só, fehérbors, szerecsendió, esetleg római kömény, 1 dl tejszín
elkészítése: a tiszta hagymákat apróra, a répákat darabokra vágjuk, majd a fűszerekkel, de só nélkül megdinszteljük. sós vízzel vagy húsleves lével felöntjük, beledobjuk a felkockázott krumplit, majd mikor megpuhult, hagyjuk kicsit hűlni. mikor már lehet vele dolgozni, beleöntjük a tejszínt, és összemixeljük.