mikor összekerültem urammal, Zével, rájöttem, hogy a főzőtudományom... hogy is mondjam... kissé korlátozott, és ki kell lépnem a sült virsli+műkrumpli kombóból. elővettem azokat a kézzel lefirkált recepteket, amiket öreganyáim diktáltak, és ma már nagyon finom rakott krumplit és szilvás gombócot tudok készíteni... baromi sok idő alatt. kellett találnom egy olyan ételféleséget, ami kellően gyors, és könnyen variálható. ez lett uram Z kedvence, a szószos tészta.
ha fogatlan kisgyermeknek (is) készül, ne felejtsük el a tésztát főzés után a forró vízben hagyva 15-20 perc alatt puhára dagasztani (bár én mindig is így szerettem... :))
MILÁNÓI (ebből általában jut a mélyhűtőnek is)
hozzávalók: 70 dkg darálthús (eredetileg marha, de ezt is lehet variálni), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1-2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1 nagy sárgarépa reszelve, 2-3 fej gomba reszelve (elhagyható), 2 doboz hámozott paradicsom, 2 ek paradicsompüré (elhagyható, de akkor hosszabban kell főzni, hogy kellően besűrűsödjön), 2 ek olaj, só, bors, 1 csipet fahéj, 1 ek cukor, zöldfűszerek
elkészítés: hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a fokhagymát és a darálthúst. megfűszerezzük, és folyamatos kevergetés mellett félkészre főzzük. mikor már nem göröngyös a hús, hozzáadjuk a répát, rátöltjük a paradicsomot, és kb 20-30 perc alatt készre főzzük. ha nem akarjuk, hogy az egész konyha tele legyen paradicsomlövedékekkel, fedő alatt tesszük mindezt.
VADAS-FÉLE
hozzávalók: 50 dkg darálthús (nálunk ált. pulyka), 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 sárga- és 3 fehérrépa (reszelve, hogy a gyermek ne tudja kipiszkálni), 2 ek olaj, só, (fehér)bors, szerecsendió, 1 ek tejföl, 1 ek tejszín, 1 ek liszt (nálunk teljes rizs)
elkészítés: hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük a darálthúst. megfűszerezzük, és folyamatos kevergetés mellett félkészre főzzük. mikor már nem göröngyös a hús, hozzáadjuk a répát, felöntjük annyi vízzel vagy húslevessel, hogy éppen ellepje, és 30 percig főzzük. mikor kész, a tejföl+tejszín+liszt csomómentes keverékét belekeverjük, és mégegyet rottyantunk rajta, majd hagyjuk pihenni még 5-10 percet.
KUKORICÁS-TEJSZÍNES
hozzávalók: 1 doboz (vagy üveg) konzervkukorica, 1 dl tejszín, besamel (1 ek vaj, 1 ek liszt, só, bors, szerecsendió, babérlevél, 1,5 dl tej)
elkészítés: besamel mártást készítünk: megolvadt vajon lisztet pirítunk, majd tejjel felöntjük, megfűszerezzük, alacsony hőfokon (először lassú tűzön-t írtam, mert én még gázon tanultam főzni... :)) főzzük, és mikor besűrűsödik, beleöntjük a kukoricát és a tejszínt. rottyantunk mégegyet rajta, és kész.
ZÖLDSÉGES
hozzávalók: 1 zacskó mirelit zöldség (nálunk az iglo mediterranean a kedvenc, mert van benne paszternák, brokkoli, karfiol, bébirépa és óriás zöldbab. a cukkinit mindig anya eszi, mert egyszer - évekkel ezelőtt - keserű volt...), só, csipet fehérbors, kevés római kömény, 2 ek olaj, esetleg: tejföl v tejszín, sonkakockák, maradék sülthús, tonhalkonzerv, stb. :)
elkészítés: az olajra borítjuk a fagyos zöldséget, megfűszerezzük, és fedő alatt, víz nélkül (ereszt magának levet) megdinszteljük. mikor kész, hozzákeverjük az esetleges egyebeket, és tálaljuk.
A TÉSZTÁKRÓL
azt vettem észre, hogy a kicsi élienek alapjában véve nagyon szeretik a tésztát, szinte mindegy, milyet adok eléjük. én azért igyekszem a jobbakat előnyben részesíteni. nálunk a nagy kedvencek közé tartozik a színes orsó (Gyermelyi Vitapasta durum, vagy CBA durum), az aprómasni (Barilla durum, a nagyot is szerették, csak olyan nagy volt, hogy nem tudták rendesen enni), és a betűtészta (amit mostanában nem lehet kapni). ja, és egyszer lehetett kapni nyuszitésztát is (Gyermelyi Vitakid durum). :)
mi kevés sóval, löttyintésnyi olajjal és 2 babérlevéllel szoktuk 5-8 percig főzni, majd fedő alatt további 15-20 percig szétáztatni. kb kétszeresére dagad, ezért érdemes apró tésztát választani az élieneknek.