it is life - iti's life

tojásos kenyér

tojásos kenyeret

2013.11.09 21:18

nem tudom, nálatok hogy van, de nálunk a gyerekek mindig csak a körítést akarják megenni, a kenyeret nem annyira. főleg ha nem friss. így aztán, mikor egy reggel (jópár évvel ezelőtt) nagyon nem tudtam mit kitalálni a legnagyobb kicsi éliennek, merthogy anya nagy kedvence, a bundáskenyér szóba sem jöhet, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a kenyeret belesütném a rántottába? az eredmény nagy sláger lett, azóta is viszonylag gyakran eszünk tojásos kenyeret. főleg olyankor, mikor kevés, vagy szikkadt a kenyér.

hozzávalók (fejenként):

1 marék kenyérkocka (kb 1cm3/ darab)

1/4 apróra vágott hagyma (nálunk a lila nem nyerő, mert bármilyen finom, mégiscsak... ronda) (az újhagyma zöldje annál inkább fogy)

1 evőkanál apróra vágott húsféle (húsos szalonna, kolbász, sonka, maradék sült hús, Após házi krinolinja, stb)

1 nagy v 2 kicsi tojás

löttyintésnyi tej

egyéb (darabolt olajbogyó, ecetes kapri, édes paprika, gomba, borsó, cukkini, stb)

elkészítése: az apróra vágott finomságokat beszórjuk a serpenyőbe. mielőtt bekapcsolnánk a tűzhelyet, adakozunk a konyhaajtóban ácsingózó gyermeknek. (én sem zsiradékot, sem sót nem szoktam hozzá tenni, mert a húsfélében ill a kenyérben általában van elég.) közepes, vagy kicsit erősebb hőfokon (nálam 9-ből 6) megpirítjuk, legalább addig, míg a hagyma megüvegesedik. amíg pirul, a gyermeknek megengedjük, hogy a tojásokat megkoppintsa kés hátával, majd a tojást a tejjel felverjük, és ráöntjük az egészre. megkeverjük, aztán attól függően, hogy a rántottát egyébként hogy szoktuk, ki folyamatosan kevergetve készre süti, ki paella módjára először egyik, majd másik oldalát hőkezeli. mi reszelt sajttal és paradicsommal vagy ketchuppal esszük.